top of page

Leer anders ademen...

Je stresslevel verlaagt
Je spieren ontspannen
Je lichaam komt in balans
Klachten verdwijnen...

Hartcoherentie en adembegeleiding

Ademen. Dat doen we toch elk moment van elke dag? Hoe kan je dat nu verkeerd doen? Je kent wel het beeld van iemand in ademnood door hyperventilatie, een angstaanval of andere oorzaak. Maar je gaat er ongetwijfeld vanuit dat jij niet tot dat plaatje behoort, want met jouw adem is er niks mis.

Misschien. Maar misschien ook niet. 6 tot 8 keer ademen in rust is voor de meeste mensen genoeg. Daarbij telt een in- en uitademing als 1 geheel. Maar héél veel mensen ademen onbewust sneller. Ze ademen 10, 12, 14, zelfs tot 20 keer per minuut... Zodra je meer dan 12 keer per minuut ademt, geef je onbedoeld stresssignalen aan je lichaam. Je lijf denkt dan dat er gevaar is: je hartslag en bloeddruk stijgt, je adrenaline en cortisol (stresshormonen) schieten de hoogte in en je spijsvertering vertraagt of stopt tijdelijk. 

​

Door je ademhaling aan te passen, heb je een directe impact opje zenuwstelsel. Een langzame buikademhaling connecteert met je parasympatische zenuwstelsel. We noemen dat ook wel eens het rempedaal. Dit deel van ons zenuwstelsel zorgt voor ontspanning, rust en herstel. Adem je te snel, hoog en oppervlakkig dan maak je contact met je sympatische zenuwstelsel, het gaspedaal. In dat geval activeer je je stressysteem, zoals hierboven beschreven. Je lichaam gaat er alles aan doen om jou te helpen bij het doorstaan van 'zogezegd gevaar'. Beeld je maar eens in dat je lichaam elke dag die stresssignalen krijgt en daarop reageert. Wat doet dat met je lichaam denk je? 

Hartcoherentie

Hartcoherentie klinkt misschien als een ingewikkeld woord, maar eigenlijk is het best cool. Stel je voor dat je hart een klein orkest is en elke noot die het speelt, heeft invloed op hoe je je voelt. Dan is hartcoherentie eigenlijk de harmonie en het ritme waarin je hart klopt. Als je hart op een rustige, regelmatige en gelijkmatige manier klopt, als een goed geoliede machine, dan is het in een staat van 'coherentie' of balans. Klinkt goed hé? 

​

Waarom is dat belangrijk? Wel, als je hart in harmonie klopt, stuurt het signalen naar je brein dat alles goed gaat. Het is als een berichtje van je hart dat zegt: "Hey, relax, alles is onder controle!"En hier komt het nut van hartcoherentie om de hoek kijken. Als jij bewust probeert om je hart in een coherent ritme te brengen, dan heeft dat een effect op je zenuwstelsel: je zal je rustiger en meer ontspannen voelen. Hiervoor heb je je ademhaling nodig... 

​

Door bewust trager en minder diep te ademen, blijft je hart in staat om rustig en harmonieus te kloppen. En dat kunnen we meten via biofeedback (zie onder). Hartcoherentie helpt je om stress te verminderen, je concentratie te verbeteren en je algemeen welzijn te bevorderen. Je zal merken dat (sommige) stressgerelateerde klachten verdwijnen, dat je rustiger in je vel zit en misschien zelfs over meer energie gaat beschikken. Je lichaam stopt immers met in 'overdrive' te gaan. Hartcoherentie beoefenen, is dus als een mini-vakantie voor je hart en geest! Bovendien is het geen spielerei, maar een wetenschappelijk onderbouwde methode die zijn nut al erg lang bewezen heeft. 

​

Onthoud, wanneer het leven een beetje hectisch wordt, geef je ademhaling en je hart dan wat meer liefde en zorg. Je zult je een stuk beter voelen!

Chronische hyperventilatie

Wat is het? 

​

Als je uit jezelf iets (of veel) te snel ademt, kan je hart niet langer een staat van harmonie en rust bereiken. Dan spreekt men van chronische hyperventilatie. Hyper, want je ademt té veel. Chronisch, want het is langdurig aanwezig en gaat niet vanzelf over, tenzij je de juiste actie onderneemt.    

​

Vergelijk je ademhaling met een mooie auto. Normaal gesproken rijdt die lekker op een rustig tempo, zoals een gezapige rit door het park. Maar bij chronische hyperventilatie verandert je auto in een sportkar die stevig optrekt en er met een brullende motor vandoor gaat! 

Hoe weten we dit?

​

Waarschijnlijk heb je niet eens door dat je constant iets te snel (of te diep) ademt. Het gebeurt gewoon automatisch, door het leven te leven zoals jij dat doet. Gelukkig kunnen we je ademritme meten en in kaart brengen.  

​

Het is alleszins niet verwonderlijk dat we met z'n allen sneller zijn gaan ademen, het leven gaat tegenwoordig ook echt wel verdomd hard. We spreken niet voor niets over de 'ratrace'. Als je daar gevoelig voor bent, heeft onze snelle manier van leven ongetwijfeld impact op je ademhaling en bij uitbreiding op de rest van je lichaam. 

Waarom is het een probleem?

​

Wel, die overdrive-ademhaling kan een heleboel vervelende symptomen veroorzaken. Je hart gaat wat sneller kloppen dan gezond voor je is. Je bloeddruk stijgt, je lichaam produceert de stresshormonen cortisol en adrenaline en je spijsvertering gaat in pauze.

​

Heel nuttig als je in gevaar bent en snel moet kunnen reageren, maar blijf je lang in deze toestand, dan kan je klachten krijgen zoals gespannen spieren,  hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, zwakte, weinig energie, slapeloosheid, duizeligheid, enz. Ons lichaam bevindt zich in een verhoogde staat van paraatheid (permanent gevaar!) en geraakt uitgeput. 

​

Wat doe je eraan? 

​

Hoewel chronische hyperventilatie vergelijkbaar is met een pittige rit in een sportauto, kan jij gelukkig de controle (en dus het stuur) terug overnemen! Door je bewust te worden van je ademhaling en te leren om rustiger en dieper te ademen, breng je die sportkar tot stilstand en kan je weer genieten van een ontspannen ritje.

​

Een hartcoherentiecoach kan je ademhaling meten met behulp van 'biofeedback' (zie onder) en je opnieuw leren ademen op een juiste manier, op jouw ideale frequentie. Want dat wist je misschien nog niet: iedereen heeft een eigen ideale ademhalingsfrequentie! 

​

brenda_rosiers_00013_verkleind.jpg

Biofeedback

Hartcoherentie maakt gebruik van biofeedback. Dat wil zeggen dat we sensoren en meetapparatuur gebruiken om informatie te verzamelen over je hartslag en je ademhaling en vervolgens kunnen interpreteren in welke mate deze in balans zijn.

Door naar de biofeedbacksignalen te kijken, krijg je inzicht in je lichaamsreacties. Je leert dan ook hoe je deze kan beïnvloeden. Het doel is om meer controle te krijgen over processen die normaal onbewust verlopen.

​

Als hartcoherentiecoach beschik ik over software en apparaten waarmee ik je mate van coherentie (balans) kan meten. Op basis daarvan kan ik je ideale ademhalingsfrequentie berekenen waarmee jij vervolgens kan gaan oefenen. Om te oefenen, zijn er tal van mogelijheden. Met behulp van je handen, een klokje of digitaal, met behulp van allerhande apps. 

​

Wil je liever oefenen met biofeedbacksystemen, zodat je ook zelf kan meten of je wel goed bezig bent, dan kan dat. Je kan dergelijke systemen aankopen, maar houd er rekening mee dat deze best prijzig zijn. Weet dat je deze niet absoluut nodig hebt om rustiger te leren ademen. 

​

Wat je wel nodig hebt, is de bereidheid om je oefeningen te doen. 3 x 6 min/dag of 2x 10 min/dag. Als je dit volhoudt, dan past je ademhaling zich stilaan aan naar een automatisch trager ritme. Doe je de oefeningen slechts af en toe, dan levert het je enkel dan een kortstondig rustgevend effect op, maar blijft je standaard ademhaling te snel, te oppervlakkig, te diep. Met alle gevolgen vandien. Wil je échte verandering en af van je fysieke klachten, dan vraagt hartcoherentie een continue inzet van je. Maar wees gerust, na een tijdje worden de oefeningen even essentieel voor je als eten, drinken en slapen... 

Aanpak en prijzen:

Je hebt minimaal 4 sessies nodig om zelf met hartcoherentie aan de slag te gaan. Ideaal laten we een 2-tal weken tussen elke sessie. Om te kunnen starten, is er een absolute bereidheid tot oefenen noodzakelijk. Zonder je dagelijkse oefeningen, kunnen en zullen we geen progressie meten. Ik kan je dus enkel begeleiden als jij je dagelijkse oefeningen uitvoert. 

​

Sessie 1: intake: kennismaking | bespreken van je problematiek | het effect van ademhaling op je lichaam | de gevolgen van chronische hyperventilatie en stress | het nut van hartcoherentie | registratie van je ademritme op dat moment | opstart van jouw ademhalingstraject op maat | uitleg over oefeningen om thuis uit te voeren  

Prijs: 75 EUR/1,5 uur

​

Sessie 2, 3 en 4: meting van je ademritme na het doen van de afgesproken ademhalingsoefeningen |  bijsturen naar je ideale ademhalingsfrequentie | uitleg over hulpmiddelen om mee te ademen | werken met biofeedback | het belang van ademen door je neus | het effect van hormonen op je lichaam  | het effect van gedachten en emoties | tips voor acute stress en angst

Prijs: 60 EUR/1 uur

​

Adres: Schaggeleweg 61, 2390 Westmalle

Na elke sessie ontvang je een mailtje met meer informatie.  

MOGELIJKE GEZONDHEIDSVOORDELEN*

  1. Stressvermindering: door te werken aan een regelmatig en harmonieus hartritme, komt het zenuwstelsel in een meer gebalanceerde toestand en kunnen de negatieve effecten van stress verminderen.

  2. Emotionele balans: door je te richten op het creëren van positieve emoties, zoals waardering, liefde en dankbaarheid, zal je hartritme coherent worden en kan je negatieve emoties beter reguleren.

  3. Verbeterde mentale helderheid, focus en concentratie: als je hartritme coherent is, zal dit de communicatie tussen het hart en de hersenen optimaliseren, wat kan leiden tot een verhoogd gevoel van alertheid en focus.

  4. Verhoogde veerkracht en welzijn: door regelmatig te oefenen, verbetert je algemene gezondheid en welbevinden, waardoor je beter bestand bent tegen stressvolle situaties en je beter kan aanpassen aan de uitdagingen in het leven.

  5. Verbeterde fysieke gezondheid: hartcoherentie kan je hartfunctie en cardiovasculaire systeem ondersteunen, je bloeddruk helpen reguleren en je weerstand en immuunsysteem versterken. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van ontstekingen, spanningsgereleerde pijnklachten en het bevorderen van een gezond slaappatroon.

​

* De resultaten en voordelen van hartcoherentie kunnen variëren van persoon tot persoon.

Je integreert de oefeningen in je dagelijkse routine om enig effect te kunnen bekomen.  Hartcoherentie is een zelfhulpmethode. Bij ernstige medische of mentale klachten raadpleeg je best een arts en/of psycholoog/psychiater.

bottom of page